Apa kezdő(dik)

Apa kezdő(dik)

Nyár van, nyár

2017. július 18. - csókolom,ági van?

Gyakorló apaként megdöbbenve látom, hogy egyesek mennyi veszélynek képesek kitenni csemetéjüket nyáron, különösen amikor a hőmérő higanyszála többször 30 fok fölé is kúszik.

Nem tudok szó nélkül elmenni azok mellett a szülők mellett, akik képesek délben, a tűző napon sétáltatni vagy akár ölben vinni az 1-2 éves gyermeket (néhány hónapos babákat is!) fejfedő nélkül. Különösen azokat nem értem, akik shoppingolva járják a városokat, óriás bevásárló szatyrokkal megpakolva korzóznak, arra viszont már nem képesek, hogy egy üzletben (nem kell nagy márkában gondolkodni!) vegyenek egy kis kalapot, ami legalább árnyékot ad.

Ugyanígy gondatlanságnak tartom azt is, amikor a klímával 18 fokra lehűtött áruházban egy szál body-ban viszik be a kicsiket. Ha apa is együtt van a bevásárlásnál, miért nem tud kint maradni, sétálni addig a gyerekkel? Vagy ha már mindenképp plázázni támad kedve, miért nem ad fel rá egy vékonyabb szvettert, amit kifelé pár másodperc alatt le tudna venni?

Ezek nem nagy dolgok, simán beleférnek egy kisebb táskába is (pl. amibe a pelenkázó cuccuok vannak). Most biztos meglepő, amit írok, de kedves apukák, nem kell megijedni egy kis pisitől vagy kakitól, ha anya velünk hagyta a babust. Szerintem jó, ha tudja a gyermek, hogy nemcsak anyára számíthat ezen a világon.

Ha már a melegnél járunk, mindig legyen nálunk elegendő mennyiségű ital is, mivel a kicsik hamarabb kiszáradnak. Legalább ennyire fontos, ha már kimerészkedtünk a napra (pl. vízparton), a megfelelő fényvédő faktorú naptej. Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy itt sem mindig következetes a legtöbb szülő: legnagyobb fényvédő faktort használ, a legmárkásabbat, és azt is csak egyszer. Aki veszi a fáradtságot, és kicsit körbenéz a világhálón, nagyon hamar ki tudja választani, hogy a kicsik érzékeny bőrére egyáltalán nem a nagy márkák készítményei a legalkalmasabbak. Én speciel több ide tartozó hasznos oldalt is elolvastam, ilyen többek között ez az oldal is. Itt tudtam meg, hogy a 35 tesztelt naptejből mindössze 6 javasolt, és sajnos még a patikákban kapható méregdrága napozószerek is tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket nemcsak gyermekek, de még a felnőttek bőrére sem lenne szabad felkenni. Egy e-mail cím megadásával mindenkinek ingyen kiküldik a tesztet, meglepő eredmények vannak benne, érdemes végigböngészni. A másik kedvenc oldalamon - igaz, ez német nyelvű - nemcsak a naptejeket, de minden mást is lehet tesztelni az összetevők alapján. A jobb, felső keresőben - Produktname, Hersteller - kell beírni a keresendő termék nevét, majd a SUCHEN gomb megnyomásával feljönnek a találatok. Innét már csak rá kell kattintani a termékre, és felhozza az adatlapját. Bal oldalon, a termék mellett egy kis kördiagram is jelzi piros és zöld színekkel, hogy mi az, ami veszélyes, és mi az, ami nem káros összetevő.

codecheck_teszt-page-001.jpgNekem/nekünk nagyon sokat segített az olyan babatermékek, mint fürdető, törlőkendő, krémek kiválasztásánál, de ami jó benne, hogy nemcsak a baba, de a felnőtt szépségápolási termékekre is rá lehet szűrni. Legutóbb például az oldal segítségével választottam ki az egyik népszerű, hazai drogériában is kapható férfi tusfürdőt, ami 100%-ban mentes a káros összetevőktől, és árban is alatta van a top márkáknak.

Végül még egy hasznos infó: rengetegszer haladok el olyan gépkocsi mellett, amelynek hátsó ülésén bömböl a gyerek. Sokszor nincs különösebb baja, csak szegénynek süti a bőrét a nap. Elindulás előtt szintén javasolt a naptej, illetve ha nincs kéznél ablakra rögzíthető árnyékoló, minimum egy textil pelenkát rögzítsünk az ablakra. Sokkal jobban fogja magát érezni a lurkó, akár hosszabb, akár rövidebb távon autózunk vele. A folyadékpótlásról ilyenkor se feledkezzünk meg, hiszen az ablaküvegeken keresztül, a zárt karosszériában még forróbb a helyzet. A klímát illetően is illik okosan szabályozni a hőmérsékletet, és nem árt kitisztíttatni a szellőzőjáratokat és az utasteret, mivel rengeteg kórokozó tud megtelepedni bennük. A különböző kemikáliák, spray-k helyett az ózongenerátoros fertőtlenítést ajánlom, mivel a legtökéletesebb eljárás, és néhány ezer forintból meg lehet úszni a Magyar Autókluboknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://apci.blog.hu/api/trackback/id/tr1512671511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása